Dutchkids homepage
Naar het huis van BramNaar het huis van DrissNaar het huis van IndraNaar het huis van JeroenNaar het huis van KwameNaar het huis van SarahNaar het huis van Yasemin
 
 
Wij zijn hindoe. Hindoestanen uit Suriname zijn over het algemeen onder te verdelen in drie religieuze groepen: christenen, moslims en hindoes.

Eigenlijk is dit een beetje verwarrend. Een hindoe is niet hetzelfde als een Hindoestaan. Een hindoe is een aanhanger van het hindoeïsme. En Hindoestaan is iemand afkomstig uit India of Pakistan. Om het ingewikkeld te maken: veel Hindoestanen zijn hindoe, maar sommigen zijn ook moslim. Wij zelf komen dus niet uit India maar uit Suriname. Onze voorouders komen wel uit India. En wij zijn aanhangers van het hindoeïsme.

Het is moeilijk om uit te leggen wat het betekent om hindoe te zijn…

Als eerste kan je geen hindoe worden, je wordt zo geboren. In het hindoeïsme bestaat ook geen heilig boek, zoals de bijbel of de koran. Wel zijn er verschillende heilige teksten die vroeger mondeling werden doorgegeven. Er zijn ook geen stichters, zoals Jezus, Mohammed en Boeddha. En hoe het met God zit? Nou, dat ligt een beetje ingewikkeld.

Hindoes geloven tegelijkertijd in één god, en in heel veel goden. Hindoes hebben verschillende namen voor één god: het Al, de Ene, de Almachtige, de Oneindige, Brahmaan, dat spreek je uit als Brag-maan. Deze god kan alles. Hij heeft niet alleen de wereld gemaakt, maar zorgt er ook voor dat deze blijft bestaan. Maar hindoes verdelen deze god ook in verschillende onderdelen. Ieder stukje heeft een andere naam en een andere taak. Daardoor lijkt het alsof hindoes verschillende goden aanbidden, maar eigenlijk zijn zij dus één en dezelfde.

Er zijn veel hindoefestivals. Met Holi vieren we het einde van de winter. Wij maken dan veel licht in onze tempel en besmeuren elkaar met rode en groene kleurstof als teken van vriendschap en hoop. Met Divali geven we elkaar cadeautjes, zoals met Kerstmis, en steken we in en rondom ons huis veel lichtjes aan. Dat doen we omdat we hopen dat Lakshmi, godin van geluk en voorspoed in het gezin, ons huis binnenkomt.

Als kind leren we gebeden en die zeggen we als we puja doen. We gaan niet alleen naar de grote tempel maar we hebben ook een kleine tempel in huis waar we foto’s en beeldjes neerzetten van de verschillende goden. Als we bidden houden we een kleine ceremonie voor dit kleine tempeltje.


Met Indra naar Nederdam
 
 

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer