Dutchkids homepage
Naar het huis van BramNaar het huis van DrissNaar het huis van IndraNaar het huis van JeroenNaar het huis van KwameNaar het huis van SarahNaar het huis van Yasemin
 
 

wie zijn er nog meer?Uitzetcentra
Bram Jeroen Sarah Kwame Indra

Bram: Ik ben al die zielige berichten in de kranten helemaal zat!! Je komt ze overal tegen. Vanochtend kon mijn broer de trein niet in vanwege een staking. Belachelijk!!

Jeroen: Welke zielige berichten?

Bram: Over die asielzoekers die terug moeten naar hun eigen land. Kijk je hebt natuurlijk situaties waar het echt niet gaat. Maar al die mensen die hier hun geluk komen zoeken. Wij hebben het al moeilijk zat.

Jeroen: Je bedoelt economische migranten. Mensen die denken dat ze het in Nederland beter krijgen qua geld en werk. Volgens mij haal je nu twee groepen door elkaar: vluchtelingen en economische migranten. Die staking van vanochtend ging over vluchtelingen.

Bram: Ik bedoel mensen die in Nederland eigenlijk niets te zoeken hebben. Veilig in hun eigen land kunnen blijven en daar maar hun eigen geld moeten verdienen. Ze proberen van alles om een verblijfsvergunning te krijgen. Ze verscheuren zelfs hun eigen paspoort zodat ze niet terug kunnen. En als ze dan in Nederland wonen zijn ze alleen maar op hun eigen land gericht. Halen hun partners uit eigen land, kijken via de satellietschotel alleen maar naar de eigen televisie en sturen veel geld. De regering zou veel strengere eisen moeten stellen.

Jeroen: Volgens mij doen ze dat al. Ze zijn druk aan het discussiėren over nieuwe maatregelen.

Sarah: Ja, hoger opgeleide asielzoekers mogen blijven omdat we daar iets aan kunnen hebben. Anderen mogen direct weer terug. In het uitzetcentrum en binnen twee weken op het vliegtuig terug naar huis. Knap hoor dat er mensen zijn die zo over het leven van een ander mens kunnen beslissen. Waarom, omdat we toevallig hier geboren zijn, hebben wij het recht om anderen te weigeren?

Jeroen: Toch zouden die hoger opgeleiden eigenlijk ook in hun eigen land moeten blijven. Nu gaat alle kennis daar weg. Dit kan niet goed zijn voor de ontwikkeling van dat land.

Kwame: Dat is inderdaad waar. Maar we sturen veel geld naar Togo. Dat helpt ook.

Indra: Dat doen wij ook naar familie in Suriname.

Bram: Kijk, daar gaat ons geld. Dat geld moeten jullie in Nederland gebruiken. Anders gaat het steeds slechter met Nederland.

Sarah: Ik denk dat het wel meevalt. Kijk al die mensen in hun nieuwe dure merkkleding en hun prijzige jaarabonnementen. Er is inderdaad grote armoede in Nederland!

 
We gaan

 
 

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer