Dutchkids homepage

 

Met wie ga ik trouwen?

Wanneer mensen met elkaar trouwen zeggen zij dat zij de toekomst met elkaar willen delen en voor elkaar willen zorgen. Een huwelijk heeft gevolgen voor de verdeling van bezittingen en voor de rest van de familie. Zo is het in sommige culturen de gewoonte dat de bruid bij de familie van haar man gaat wonen.

In de afgelopen eeuwen is er in de Nederlandse samenleving veel veranderd rondom het huwelijk. Het idee van de romantische liefde werd steeds belangrijker. De laatste jaren gaan steeds meer mensen samenwonen zonder te trouwen. Als mensen gaan trouwen is dat vaak nadat zij al een lange tijd met elkaar om zijn gegaan. Zij hebben dan bewust voor elkaar gekozen.

Er zijn ook huwelijken waarbij de familie een partner uitkiest. Dit heet een gearrangeerd huwelijk. Dit komt onder andere voor in de hindoestaanse cultuur. Mensen die hiervoor kiezen denken dat je niet eerst verliefd op elkaar moet zijn om te trouwen, zij verwachten dat je in de loop der jaren vanzelf steeds meer van elkaar gaat houden.

Bij het uitkiezen van een partner kijkt de familie of de toekomstige bruid of bruidegom kan zorgen voor een goede toekomst. Er wordt gekeken of hij of zij een goede baan heeft, uit een nette familie komt en goed voor het huishouden en de kinderen kan zorgen.

Steeds meer jonge mensen die in deze traditie opgroeien willen zelf kiezen met wie zij willen trouwen. Daarom worden zij steeds meer bij de keuze betrokken. Het huwelijk wordt dan ‘geleid’ door de ouders in plaats van ‘gearrangeerd’.

Verliefd worden en uitgaan is voor alle jongeren spannend. In de Nederlandse samenleving kunnen meisjes en jongens meestal vrij met elkaar omgaan. Op TV, denk maar aan soaps, en op school, is verliefd worden een belangrijk onderwerp.

Voor jongeren die uit een familie komen waarin gearrangeerde huwelijken gewoonte zijn is dit heel lastig. Zij kunnen verliefd worden op iemand op school terwijl er thuis misschien gepraat wordt over een toekomstige man of vrouw die zij nog helemaal niet kennen.

Niet alle jongeren kunnen hier thuis makkelijk over praten met hun ouders terwijl zij wel veel vragen hebben. Het is voor hen dan heel moeilijk om over de toekomst na te denken. Bij de kindertelefoon werken mensen die kunnen helpen om hierover te praten. Je kan hen elke dag bellen tussen elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur op het nummer: 0800-0432. Je kan ook kijken op www.kindertelefoon.nl.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer