Dutchkids homepage

 

Daar luister ik naar: muziek

De meeste mensen houden van muziek. Maar niet iedereen luistert naar dezelfde muziek. De muzieksmaak van ouders en kinderen kan bijvoorbeeld flink verschillen.

Sommige muziekstijlen zijn vooral populair bij mensen met een bepaalde leefstijl of levensvisie. Muziek laat ook zien bij wie je hoort of waar je staat. Als je van dezelfde muziek houdt, hoor je er eerder bij. Ook gebruiken veel mensen muziek om hun mening te uiten.

Hier vind je meer informatie over een paar muziekstijlen die op dit moment in de belangstelling staan: hardcore, R&B, hiphop en raï.

Hardcore

Binnen de housemuziek is er een stroming die hardcore heet. Deze muziek heeft snelle ritmes en weinig melodie. Veel jongeren die van deze muziek houden gaan naar hardcorefeesten waar deze muziek gedraaid wordt. Op deze feesten komen ook gabbers.

Veel gabbers hebben hun hoofd kaalgeschoren en dragen bijvoorbeeld bomberjacks of kleding van het merk Lonsdale. Binnen deze groep zitten jongeren met extreem-rechtse ideeën. Sommigen laten dit heel direct merken, anderen meer indirect.

Niet alle jongeren die van hardcore houden zijn extreem-rechts. Sommigen van hen willen juist duidelijk maken dat het niet goed is om mensen te beoordelen op hun uiterlijk of afkomst.

R&B

Deze afkorting staat eigenlijk voor Rhythm & Blues maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor moderne soul: rustige, romantische liedjes met veel zang. In plaats van muziekinstrumenten wordt er vaak elektronische muziek gebruikt.

R&B gaat over gevoel. Ontspannen en er mooi uitzien is het belangrijkst. Vaak wordt er samen naar de muziek geluisterd en gedanst.

Hiphop/rap

Bij hiphop gaat het om de beat en om de tekst. Er wordt niet of weinig gezongen, in plaats daarvan wordt de tekst 'gerapt': de teksten hebben veel rijm en worden uitgesproken op een bepaald ritme. In plaats van muziekinstrumenten worden er vaak samples (stukjes geluid) gebruikt.

Hiphop is in de jaren zeventig ontstaan in New York als reactie op het leven in een achterbuurt. De teksten gaan over het dagelijks leven en vaak ook over problemen. Bijvoorbeeld over school, over familie, of over geweld en ruzies op straat.

De dansstijl die bij hiphop hoort heet breakdance. Deze vorm van dans kan je gewoon op straat doen. Het is een soort schijngevecht en als er ruzie is kunnen jongeren in plaats van te gaan vechten elkaar uitdagen: wie kan het beste 'breakdancen'?

Ook in het rappen dagen jongeren elkaar uit, dit heet dan 'dissen'. Rappers geven hun mening over elkaar of over bepaalde onderwerpen, dit gebeurt allemaal op rijm. Soms gaat men hier heel ver in. Je kan je dan afvragen of je te maken hebt met een muzieknummer of met een scheldpartij.

Raï

Raï is een vorm van muziek die afkomstig is uit Algerije. In Noord-Afrika is het heel erg populair. Toen jongeren uit Noord-Afrika in Europa kwamen te wonen vermengde de raï zich met westerse popmuziek. In Frankrijk ontstond op deze manier de popraï.

Voor de muziek worden naast de accordeon en de viool ook steeds meer moderne instrumenten gebruikt zoals drummmachines en electrische gitaren.

"Raï" betekent ongeveer "ik vind ……" of "volgens mij". Het uiten van je eigen mening is dan ook erg belangrijk in deze muziek. In de jaren zeventig gebruikten veel jongeren in Marokko en Algerije de raïmuziek om over hun dagelijkse problemen te zingen. Behalve als manier om je mening te uiten is raï ook erg populair als dansmuziek.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer