Dutchkids homepage

 

Wat doe ik met racistische opmerkingen?

Mensen kunnen op veel verschillende manieren gediscrimineerd worden. Soms gebeurt dit heel openlijk, soms juist ook stiekem. Zo kan het gebeuren dat je uitgelachen of uitgescholden wordt, maar ook kunnen anderen achter je rug over je kletsen of roddelen.

Ook kan het zijn dat je niet mee mag doen of niet hetzelfde mag als anderen. Soms merk je pas later dat je anders behandeld wordt omdat je er anders uitziet of omdat je bij een bepaalde groep hoort.

Niet alle vormen van discriminatie en racisme zijn even erg. Maar het is wel zo dat discriminatie vaak onschuldig begint en later steeds erger wordt. Ook kunnen leuk bedoelde opmerkingen heel kwetsend zijn.

Hoe het voelt om gediscrimineerd te worden, en hoe je hiermee omgaat, verschilt per persoon. Gediscrimineerd worden is in ieder geval niet leuk en discriminatie is hoe dan ook verboden.

Als je zelf gediscrimineerd wordt of gepest wordt, bijvoorbeeld met je uiterlijk of afkomst, is het belangrijk dat je hier niet in je eentje mee blijft rondlopen. Praat er over met je ouders of met iemand die je vertrouwt op school. Vaak lucht het al op om erover te praten en anderen kunnen je helpen er iets aan te doen.

Als je niet weet met wie je hierover kan praten kan je ook de Kindertelefoon bellen: 0800-0432, elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur zitten hier mensen die jou kunnen helpen. Je kan ook kijken op www.kindertelefoon.nl.

Het kan ook zijn dat je zelf niet gediscrimineerd of gepest wordt maar dit wel ziet gebeuren op school of op straat. Dit kan je erg boos maken en ook daarom is het goed om te bedenken wat jij hier zelf aan kan doen. Je kan in ieder geval laten merken dat je het er niet mee eens bent.

Als jij bijvoorbeeld zegt dat jij een discriminerend grapje niet leuk vindt doe je twee dingen. Aan de ene kant geef je degene die gediscrimineerd wordt steun, hij of zij weet dan dat hij/zij er niet alleen voor staat. Aan de andere kant laat je degene die discrimineert merken dat jij vindt dat hij of zij te ver gaat.

Het kan soms moeilijk zijn om er zelf iets van te zeggen, toch is het belangrijk om te laten weten wat jij ervan vindt. Als je niet weet hoe je dit moet doen kan je thuis of op school om hulp hierbij vragen.

Het werkt vaak het beste als je samen met anderen de strijd aangaat met racisme en discriminatie. Bedenk dat veel mensen discrimineren omdat zij vooroordelen hebben. Of omdat zij eigenlijk niet zoveel weten over andere mensen of culturen. Met een werkstuk of spreekbeurt kan je hier dus al iets aan doen. Ook kan je op school samenwerken in een project tegen discriminatie en racisme. Misschien hebben jullie op school al informatie hierover.

Voor meer informatie kan je terecht bij een Anti Discriminatie Bureau (ADB) bij jou in de buurt. De meeste ADBís zijn lid van Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie. Bij het landelijk expertisecentrum van Art.1 in Rotterdam werken mensen met heel veel ideeŽn en materialen voor activiteiten die je kunt doen. Ook hebben zij de adressen van alle ADBís in Nederland. Je kan het landelijk expertisecentra bereiken via de telefoon: 010-201 02 01 en per e-mail: info@art1.nl.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer