Dutchkids homepage

 

De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog duurde van 1939-1945 en er zijn over de hele wereld 50 miljoen mensen gestorven door deze oorlog. In de Tweede Wereldoorlog vochten twee groepen landen tegen elkaar. Aan de ene kant Duitsland, ItaliŽ en Japan. Aan de andere kant de geallieerden met als belangrijkste landen de Verenigde Staten, Rusland, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk.

Maar eigenlijk was de hele wereld betrokken bij de oorlog. Zo hielpen er in 1940 veel Marokkaanse soldaten in Zeeland bij de verdediging van de toegang tot de haven van Antwerpen en leverde bijvoorbeeld Suriname bauxiet dat nodig was voor de wapens van de geallieerden.

Duitsland en Japan worden vaak gezien als de veroorzakers van deze oorlog maar om het echt te begrijpen moet je ook meer weten over die tijd.

Er waren in Duitsland in de jaren '30 erg veel problemen, er was armoede en werkloosheid. Om Duitsland weer machtig te maken wilden Hitler en zijn aanhangers, de nazi's, de problemen oplossen. Zij gaven de schuld van de problemen aan de joodse inwoners. Als de joodse inwoners uit het land gezet zouden worden zou het beter gaan met Duitsland.

Veel arme mensen wilden dat het beter ging met Duitsland en stemden in 1932 op Hitler en zijn partij de NSDAP. Ook rijke fabrikanten stemden op Hitler want hij wilde een sterk leger opbouwen en dat betekende werk voor hun bedrijven bij het maken van wapens, voertuigen en uniformen.

Hitler werd in 1933 rijkskanselier al was hij niet democratisch gekozen hiervoor. Hij verbood alle andere politieke partijen. Duitsland werd een dictatuur. De nazi's wilden dat iedereen net zo ging denken als hen en richtten verenigingen op om hun ideeŽn te verspreiden. Iedereen moest lid worden. Eťn van die ideeŽn was de rassenleer. De naziís verdeelden de mensen in rassen. Het Arische ras was het enige goede ras. Alle andere mensen waren minderwaardig.

Joden en ook Roma en Sinti (vaak ook zigeuners genoemd) waren volgens hen minderwaardig, net zoals homoseksuelen en gehandicapten. Deze mensen moesten daarom anders behandeld worden en werden steeds verder uitgesloten. Veel werd voor hen verboden, zo mochten veel joden bijvoorbeeld niet naar binnen in cafťís. Joden moesten ook een gele ster dragen zodat zij herkend konden worden. Zo kon er gecontroleerd worden of zij geen dingen deden die voor hen verboden waren.

In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Het Nederlandse leger vocht terug maar was kansloos. Op 10 mei werd Rotterdam gebombardeerd. Op 15 mei 1940 gaf de Nederlandse regering zich over.

Sommige Nederlanders gingen samenwerken met de nazi's. Om toch nog invloed te hebben of om geld te verdienen. Ook sloten sommige Nederlanders zich aan bij de nazi's, deze mensen waren 'fout' in de oorlog. Ook hier speelde geld een rol, maar er waren ook Nederlanders die het met de nazi's eens waren.

Andere mensen werkten juist niet samen met de nazi's en gingen in het verzet. Ze gaven 'illegale' kranten uit, vervalsten papieren en hielpen onderduikers. Dat waren mensen die zich moesten verstoppen omdat zij vervolgd werden. Eťn van hen is later heel bekend geworden, Anne Frank.

In Duitsland en de bezette landen vormden de joden de grootste groep die vervolgd werd. Er waren razzia's waarbij zij opgepakt werden en ondergebracht werden in aparte kampen, concentratiekampen. In Nederland waren er 5 van deze kampen.

In deze kampen moesten de gevangenen zwaar en vaak doelloos werk doen. Naast joden werden ook zigeuners, politieke tegenstanders en gevangen geallieerden naar deze kampen gebracht.

In 1941 besloot de nazi-top dat al de 11 miljoen joden in Duitsland en het bezette gebied vermoord moesten worden. Zij werden neergeschoten door Duitse soldaten. In Polen, dat ook bezet was, werden er vernietigingskampen gebouwd waar veel mensen tegelijk vermoord konden worden, bijvoorbeeld in speciaal gebouwde gaskamers. Met treinen werden mensen naar deze kampen gebracht. Hieronder waren naast joden ook Roma en Sinti, homoseksuelen en andere gevangenen.

Miljoenen mensen werden vermoord, anderen stierven door uitputting en ziekte. Later werd deze grootste volkenmoord uit de geschiedenis 'Holocaust' (brandoffer) of 'Shoah' (vernietiging) genoemd.

Na een lange strijd konden de geallieerden Nederland op 5 mei 1945 bevrijden en op 14 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer